vineri, 18 februarie 2011

CE FACE JUSTIŢIA?

Raportul Comisiei Europene (CE), publicat vineri, arată că Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) a continuat să obţină rezultate bune în ceea ce priveşte investigarea unor cazuri de înaltă corupţie, trimiţând în judecată un membru al Parlamentului European, trei foşti miniştri, doi foşti secretari de stat şi mai mulţi magistraţi (Mediafax).

Silve spune că:
DNA-ul are rezultate bune, aşa cum arată supraveghetorii României de la Bruxelles. Că acţiunile lor se desfăşoară sau nu la comandă politică este altă discuţie. Europenii par să nu vadă însă că marea problemă este justiţia, nu heirupurile anticorupţie. 3 foşti miniştri, 2 foşti secretari de stat, mai mulţi magistraţi - trimişi în judecată. Şi atât! Cine, cum şi când îi judecă? Nu se ştie, dar probabil că vor avea soarta celorlaltor dosare grele cu care se luptă justiţia. Sau mai bine zis se face că se luptă.
Vreţi câteva nume? Iată: Mircea Gutău, Gigi Becali, George Copos (ambii dosare separate de Dosarul transferurilor de fotbalişti), Dan Voiculescu, Cătălin Voicu, Gheorghe Falcă, Antonie Solomon, Paul Păcuraru, Adrian Năstase (cu vreo 3 dosare), Manţog, Miky Şpagă, Decebal Traian Remeş, Şerban Brădişteanu, Dinu Patriciu, SO Vântu, Radu Mazăre, Monica Iacob Ridzi şi Dan Păsat. Şi lista poate continua la nesfârşit. Chiar şi cu Traian Băsescu, în celebrul dosar Flota. Toate dosarele acestea au adunat, fiecare în parte, ani întregi de aşteptare de la începerea urmăririi penale. Justiţia o scaldă dar îşi face timp să arunce după gratii oameni nevinovaţi (Ţundrea - 12 ani de puşcărie pentru un viol şi o crimă cu alt autor!). În rest... tăcerea e de aur. Şi amânările ţin de cald.
Sigur că justiţia nu s-a pătat doar în ultimii ani. Dacă sistemul se ocupa după cum cere legea de Dosarele Revoluţiei sau de Mineriade lucrurile ar fi stat cu totul altfel acum.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu