miercuri, 16 februarie 2011

IPP: Parlamentarii sindicalişti ascund averile liderilor de sindicat

Institutul pentru Politici Publice (IPP) cere public plenului Senatului României să nu accepte să îi scutească pe liderii de sindicat să îşi mai publice averile aşa cum se stabilise la sfârşitul anului trecut prin Legea nr. 176 privind integritatea în exercitarea funcţiilor şi demnităţilor publice care modifica şi completa Legea nr. 144/2007 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Agenţiei Naţionale de Integritate. Pe ordinea de zi a plenului se află în prezent un proiect de lege prin care liderii de sindicat urmăresc, cu ajutorul PSD, să îşi ţină averile ascunse. Proiectul ar urma să se voteze săptămâna viitoare. La Camera Deputaţilor, proiectul a trecut, discret, prin aprobare tacită.

Liderii de sindicat sunt extrem de influenţi astăzi în România, lucru dovedit şi de recentele referiri la unii dintre ei cum că ar fi implicaţi în numirea în funcţii publice precum cele de la vamă. Ei reprezintă sectorul public astfel că nu numai membrii lor ci şi cetăţenii în general au tot dreptul să afle în ce măsură averilor lor sunt raportate sau nu la nivelul veniturilor.

Nu înţelegem ce altă raţiune decât intenţia de a ascunde unele averi nejustificate ar putea determina liderii sindicatelor să facă presiuni pentru modificarea cadrului legal, astfel încât averile lor să nu fie la vedere. Despre unii dintre aceştia presa a scris pe larg faptul că fac afaceri cu statul ceea ce justifică şi mai mult nevoia ca oricine să cunoască astfel de lucruri. Publicarea averilor lor nu dăunează statutului lor în mişcarea sindicală decât dacă au ceva de ascuns. Altfel ar trebui să contribuie la creşterea încrederii membrilor în conducătorii lor.

Criticăm public Partidul Social Democrat care încurajează practici de ascundere a averilor celor care reprezintă sistemul public şi care ajung să organizeze mişcarea sindicală din România. Grav este faptul că printre iniţiatori sunt foşti şi actuali membri de sindicat (cum ar fi Matei Brătianu sau Dumitru Chiriţă) care fac tot posibilul să acopere interesele şi averile conducătorilor de sindicate.

Votul din Senat se va da pe baza unui proiect de lege depus de 8 deputaţi PSD, având un singur articol: abrogarea prevederii prin care sindicaliştii trebuie să îşi publice averile. Comisiile de Drepturile Omului şi Juridică reunite şi-au dat concursul pentru acoperirea averilor liderilor de sindicate. PSD ar trebui să sprijine transparenţa în mişcarea sindicală, să apere interesele membrilor sindicatelor ci nu ale liderilor şi în final să facă proba că actuala echipă de conducere modernizează partidul pentru a contribui implicit la modernizarea României.

Sursa - Comunicat de Presă IPP.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu